- 2 koppar kulturmjølk (mørkeblå)
- 1 kopp rømme
- 1 kopp sukker
- 1 kopp smelta margarin
- 1 beger lys sirup
- 2 ts natron
- 3 ts hjortetakksalt
- 1/2 ts bakepulver i mjølet
- 800-900 g kveitemjøl + ekstra til utkjevling
I denne oppskrifta er det brukt måleeinheiten koppar. Dette betyr at når du målar opp dei forskjellige ingrediensane (utanom sirupen) MÅ du bruka same kopp til alle ingrediensane sånn at det blir riktig mengdeforhold.
Bland alle ingrediensane saman i ein bolle. Rør minst mogeleg, då lefsene blir seige om du rører for mykje. Sett deigen kaldt i kjøleskap eit par timar, gjerne over natta, eller ein time i frysaren. Detter er fordi smøret i deigen skal stivna igjen.
Når du tek deigen ut av bollen er den ganske så klissete, så det er behov for ein del mjøl når ein skal kjevla ut lefsene. Eg prøvde først å kjevla ut heile deigen og trykka ut lefser med ei skål, men detta blei meir gris enn det var vits i. så eg hadde saman att heile deigen igjen og tok heller å skar av små klumpar og så kjevla ut ein og ein. Ein treng ikkje så stor klump til for at det skal bli ein bra størrelse på lefsa sidan det er så mykje hevemiddel i deigen. Ein må nesten berre prøva seg fram og finna ut korleis ein vil ha dei.
Steik lefsene på medium varme i ei steikepanna med non-stick belegg til dei er gyldenbrune på begge sider. Steikepanna skal vera heil tørr. Legg dei ferdigsteikte lefsene på ei rist under ei kjøkkenhandkle og la dei ligga til dei har kjølna heilt. Så er det berre til å servera.
Heima hos bestemor er det alltid nordlandslefser med smør og brunost, og eg anbefalar dette på det sterkaste sidan det smakar heilt fantastisk!
Klarar du ikkje å eta opp alle på ei gong går det fint ann å frysa lefsene og ta dei opp ein gong ein får uventa besøk :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar